wedstrijden

Brabant Criterium

In Noord-Brabant worden veel jeugdtoernooien georganiseerd. Bij de meeste toernooien word je ingedeeld in groepen met jongens en meisjes van ongeveer dezelfde leeftijd.
Er zijn vier leeftijdscategorieën.

Een aantal van deze toernooien maken deel uit van het Brabant Criterium. Hiervoor wordt een klassement opgemaakt. Degenen die het in al deze toernooien het beste doen,
winnen een extra prijs.

In 2013-2014 zijn er zes jeugdtoernooien die meetellen voor het Brabant Criterium. Dit zijn de toernooien in Soerendonk (10 november 2013), Eindhoven (22 december 2013), Roosendaal (2 februari 2014), Etten Leur (16 maart 2014), Tilburg (21 april 2014) en Den Bosch (9 juni 2014). Bij de prijsuitreiking van het toernooi in Den Bosch worden ook de prijzen van het Brabant Criterium uitgereikt. Er zijn vijf prijzen per leeftijdscategorie.

Limburg Criterium

In Limburg wordt een vergelijkbare toernooienreeks georganiseerd. Wanneer het uitkomt met onze jaarkalender, bieden wij ook de mogelijkheid aan om aan toernooien mee te doen, die meetellen voor het Limburg Criterium.

NBSB jeugdkampioenschappen

Jongens en meisjes uit heel Noord-Brabant die al wat langer schaken strijden om het jeugdkampioenschap.
Er zijn eerst selectiewedstrijden in elk van de acht districten, waarin Noord-Brabant verdeeld is. JSC De Pionier is ingedeeld in district Helmond.


Bij de selectiewedstrijden, die in de maand oktober georganiseerd worden, kan men zich plaatsen voor de finale van de Noord-Brabantse Jeugdkampioenschappen, die in december en januari gehouden worden.

In het seizoen 2013-2014 worden de finales van de leeftijdsgroepen A (geboren in 1994 of later), B (geboren in 1998 of later), C (geboren in 2000 of later) van 27 t/m 30 december gehouden. De leeftijdsgroep D (2002 of later) speelt van 27 t/m 29 december. De leeftijdsgroep E (2004 of later) speelt op 30 december 2013 en 5 januari 2014.

Peelcup/Peelleague

Op zeven zondagochtenden, gemiddeld één keer per maand, wordt een regionale schaakcompetitie gehouden.
Deze competitie is verdeeld in twee groepen: de Peelcup en de Peelleague. De wedstrijden om de Peelcup zijn opgezet voor de jongens en de meisjes die nog niet zolang schaken. Alleen kinderen die schaakles hebben voor Stap 1 of Stap 2, mogen aan de Peelcup meedoen. Het zijn dus erg geschikte toernooien voor de nieuwe kinderen die ons mooie spel nog maar net geleerd hebben. Elke speeldag speelt iedereen vijf partijen. De speeldagen beginnen om half elf en zijn uiterlijk één uur weer klaar.

Gevorderde jeugdschakers, die les hebben voor Stap 3 of hoger, worden in een andere groep ingedeeld: de Peelleague.
Op de laatste speeldag worden de (vele) prijzen uitgereikt. Ook is er voor de club die het beste gepresteerd heeft in de Peelcup, een heuse wisselbokaal: de enige echte “Peelcup-met-de-grote-oren”.

We doen altijd met zoveel mogelijk Pioniers mee aan de wedstrijden om de Peelcup en de Peelleague!

Interne competitie

Op de clubavond is er niet alleen schaakles. Na afloop van de les speel je een partij voor de interne (onderlinge) competitie. Je speelt dan tegen een andere jongen of meisje van de club.
Sinds het seizoen 2015-2016 zijn er drie competitieperiodes per seizoen en iedere periode bestaat uit 10 partijen. Je speelt iedere week 1 partij. De competitiewedstrijd duurt van 19.45 uur tot ongeveer 20.15 uur, maar kan uitlopen tot maximaal 20.30 uur.
De jongens en meisjes worden volgens speelsterkte in groepen ingedeeld. Op dit moment hebben we de Koningsgroep, de Damegroep, de Torengroep en de Lopergroep.
Na elke periode wordt een eindklassement opgemaakt. De groepswinnaars krijgen een prijs. Sommigen promoveren naar een hogere groep. Wie onderaan geëindigd is, mag het een groep lager proberen.

In de hoogste groep, de Koningsgroep, noteren de jongens en meisjes hun partij. Daarna wordt deze partij nabesproken met een van de aanwezige jeugdtrainers. Dit is een vast onderdeel van de clubavond!

De vergevorderden (Stap 5 en hoger) spelen in een aparte competitie: de Keizergroep.

Op de clubavond kun je ook meedoen aan de Veelspeelcompetitie. Daag daarin iemand uit voor een partij en stijg op de ranglijst. Op het einde van het seizoen krijgt de
winnaar van de Veelspeelcompetitie een prijs.
Tenslotte kennen we ook de oploscompetitie. Voor elke goed opgeloste schaakopgave krijg je punten. Per stappengroep wordt een klassement bijgehouden. Op het einde van het seizoen krijgen de beste oplossers een prijs.

Clubtoernooien

Gedurende het schaakseizoen worden diverse clubtoernooien gespeeld:

  • het vriendjestoernooi aan het begin van het schaakseizoen
  • het weggeefschaaktoernooi (rond begin december)
  • het eindejaars-gongschaaktoernooi, waar leuke prijzen te winnen zijn
  • het carnavalstoernooi, waarbij elk van de stukken op een andere plaats begint

Er zijn jaren dat we het schaakjaar besluiten met een tweetallentoernooi: elk kind neemt dan een schakende papa/mama/opa/oma/oom/tante/buurman/buurvrouw/juffrouw van school mee.

ONJK

De ONJK (De Open Nederlandse JeugdKampioenschappen, European Chess Tournament) is een 6-daags evenement, dat meestal in Twente wordt georganiseerd. Jongens en meisjes uit vele landen strijden in 6 verschillende leeftijdscategorieën om de kampioenstitel. Rondom het toernooi worden ook tal van andere activiteiten georganiseerd. In het verleden heeft JSC De Pionier diverse keren een schaakkamp georganiseerd om onze jongens en meisjes de kans te geven aan dit toernooi mee te doen.